Nieuws: cursus inleiding eindige elementen gepland!

De cursus "Inleiding FEM" is gepland op de volgende data:

  • maandag 3 november tot en met woensdag 5 november 2014
  • maandag 17 november tot en met woensdag 19 november 2014

Hier vindt u meer informatie (pdf) over de cursus. Mocht u meer willen weten, bel ons dan!

Onze meest gegeven cursus is de cursus "Inleiding eindige elementen methode". Deze cursus is als eerste ontwikkeld voor en gegeven bij Stork Fokker. De cursus was in eerste instantie bedoeld voor design engineers die hun carrière vervolgen als stress engineer. Later is deze cursus ook aangepast voor het opfrissen van de kennis van bestaande stress engineers en voor het bijspijkeren van nieuw instromende werknemers. Varianten van deze cursus zijn ook gegeven bij ander bedrijven.

Doel van de cursus

Het belangrijkste doel van de cursus is u te voorzien van twee soorten kennis: gebruikersvaardigheden en, veel belangrijker, inzicht in wat u simuleert. Wij geven veel aandacht aan de mechanica achter de simulaties. De cursist leert niet een bepaald "trucje", maar begrijpt vooral waarom hij/zij dingen op een bepaalde manier doet. Een kritische basishouding ten aanzien van de berekende resultaten is voor de cursist erg belangrijk. Hiermee voorkomt de cursist later fouten in analyses. Dit garandeert een succesvolle implementatie van gedegen FEM simulaties in het ontwerpproces. Geïnteresseerd?

Inhoud "Inleiding eindige elementen methode"

Deze FEM cursus bestaat uit drie belangrijke gedeelten. Het eerste gedeelte richt zich op het gebruik van het FEM pakket. Wij gebruiken meestal Patran als pre- en postprocessor en NASTRAN als rekenpakket. Dit kunnen ook ander pakketen zijn. Als wij geen of te weinig ervaring hebben met deze pakketten, werken wij samen met een expert op dat gebied.

Het tweede gedeelte richt zich op het gebruik van eindige elementen. Hierbij wordt een stukje theorie behandeld, we praten over randvoorwaarden en elementkeuze. Belangrijk is ook het gedeelte dat gaat over het gebruik van checklists, het "lezen" van de uitvoer en het opsporen van fouten. Aan het eind van het tweede gedeelte wordt samenvattend besproken hoe u een goede simulatie opzet.

De afsluiting van het tweede deel, is direct het begin van het derde deel. Hier worden werkelijke problemen opgelost. Eerst intensief begeleid door de cursusleiders, later wordt steeds meer aan de cursist overgelaten. Het leren nemen van onderbouwde beslissingen in het proces is hier het belangrijkste element. Het wedstrijdelement in het derde deel wordt gevormd door het puzzelen. Hierbij moeten de cursisten de fouten zien te vinden in een aantal aangeleverde FEM modellen. Voor degene die de meeste fouten het snelst vind, is dan een prijs te winnen. De cursus wordt afgesloten door individueel een FEM probleem uit de dagelijkse praktijk van de cursist aan te pakken en op te lossen.

t1.gif ketting uit hex elementen hex8.jpg hex8 element
MGts